Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDETE

2009.04.01

Bolondok napja

április elseje, bolondok napja

Április bolondja
Felmászott a toronyba,
Fél tizenkettő
Bolond mind a kettő.

április 1. - új tartalom

Április elseje a bolondok napja. A szokás eredetére nincs hitelt érdemlő magyarázat, a leggyakrabban IX. Károly fiatalon elhunyt francia uralkodó szerepét emelik ki, aki állítólag 1564-ben április elsejéről január első napjára helyezte az újévet, a régi naptárforduló pedig a tréfálkozás napjává alakult.

 

 

bolondok napja, április elsejeA bolondozásnak nemcsak áprilisban volt szezonja, Európában számos hasonló szokás létezett. Elsősorban francia kultúrkörben egészen a középkor végéig élt a népszerű bolondok ünnepe, más néven a meggondolatlanságok napja. A karácsonyi ünnepkör részeként – az aprószentekhez kapcsolódóan – a gyermekek pápákat, püspököket választottak maguk közül, akik a templomokban miséztek. Az egyház rosszallását kiváltó szokást végük a 16. században sikerült kiűzni a templomokból. Néhány kutató lehetségesnek tarja, hogy ebből a hagyományból nőtt ki a későbbi bolondok napja, azonban az átmenetről nincs hiteles adat.

 

 

A magyar néphagyományban ismert volt a bolondok napja, a felnőttek és a gyerekek április elsején megtréfálták egymást: gyakran álhíreket terjesztettek vagy rémhírek találtak ki (pl. előbb kezdődik a mise, valaki meghalt), gyerekeket nem létező tárgyakért küldték vagy csak egyszerűen kigúnyoltál egymást:

 

 

Április bolondja
Felmászott a toronyba,
Fél tizenkettő
Bolond mind a kettő.

Április bolondja
Felmászott a toronyba,
Megkérdezte hányóra,
Fél tizenkettő,
Vigye el a mentő.

csúfoló újabb változata

 

 

Április bolondjának a megtréfált és a kigúnyolt embert nevezték. A népszerű bolondozás nemcsak a néphagyományokban jelent meg, hanem a szépirodalomban is felbukkant: Április bolondja címmel Juhász Gyula verset, Szigligeti Ede vígjátékot, Kosztolányi Dezső pedig novellát írt.

 

 

A néphithez két szálon kötődött a nap: a népi vallásosság szerint Júdás április elsején akasztotta fel magát, valamit az utolsó farsangi napot, húshagyó keddet gyakran bolondok napjának hívták.

 

 

Napjainkban április elseje leginkább az iskolákban él tovább, ahol a tanárok és a diákok szerepet cserélnek egy nap erejéig.

 

 

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.