Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖZMŰVELŐDÉS

2009.03.11

Művelődési házak

A város kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be a művelődési házak, ahol a különböző programok mellett közel százféle szakkör, öntevékeny csoport és klub kínál tartalmas szabadidős tevékenységet mindenkinek.A közművelődési tanfolyamok többségének szintén a közösségi házak adnak helyet.
Debrecen önkormányzata 2005. január 1-jétől – a korábbi intézmények átszervezésével – létrehozta a városi közművelődési alapellátást biztosító hálózat központját, a Debreceni Művelődési Központot, amely az öt közösségi ház mellett (belvárosi, újkerti, homokkerti, józsai, kismacsi), a Debreceni Mű-Terem Galériát és a Tímárházat is működteti.

Debreceni Művelődési Központ

A város legnagyobb közművelődési intézménye kiemelkedően gazdag közösségi – kulturális programot kínál: művészeti rendezvényeket, kiállításokat, versenyeket, vetélkedőket. Az intézmény több mint 100 különböző szakkörének, klubjának, érdeklődési körének mintegy 3000 tagja van. Igen népszerűek a kreativitást fejlesztő tanfolyamok, a kézműves- műhelyek, alkotókörök.
Filmvetítéseit évente több ezer gyermek és fiatal tekinti meg. A nyári időszak kedvelt szabadidős tevékenysége a Napsugár táborokban zajlik. Közel húszféle tevékenységből válogathatnak az általános iskolások.
A Debreceni Művelődési Központot Debrecen város önkormányzata tartja fenn, de a rendezvények többségét pályázati és más támogatásokból valósítja meg.

  •  BELVÁROSI KÖZÖSSÉGI HÁZ

A Belvárosi Közösségi Ház egyben a DMK intézményi központja. A reprezentatív, patinás, 1075 négyzetméteres felújított, impozáns belső terekkel rendelkező belvárosi közösségi – közművelődési színtér a város szívében található. Az épület a korábbi évtizedekben is fontos kulturális helyszín volt. A jövőben a helyi kulturális, művészeti értékek bemutatására hivatott. Versenyeivel, vetélkedőivel az ifjúság környezeti kultúrájának fejlesztését kívánja előmozdítani, az amatőr alkotóknak motivációs hátteret, információs bázist akar nyújtani. Célul tűzte ki a helyi, megyei, regionális, eurorégiós és nemzetközi amatőr művészekkel közös programok megvalósítását. Erdélyi, partiumi, felvidéki, kárpátaljai alkotókkal már a korábbi években is gyümölcsöző együttműködést tudhatnak magunkénak, de az elkövetkezendő időkben is fontos szempont a szűkebb és tágabb pátria művészeti produktumainak megismertetése a város polgáraival.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.