Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KULTÚRA

2009.03.11

Debrecen kulturális arculatát alapvetően meghatározza a Főnix Rendezvényszervező Kht., amely az ország egyik legnagyobb közművelődési intézményeként rengeteg fesztivált, komoly- és könnyűzenei koncertet, szak- és művészeti kiállítást szervez. Gazdag színházi élet, jelentős folyóiratkultúra, világszínvonalú kórusmozgalom és jól szervezett könyvtári hálózat található a városban. A nem önkormányzati tulajdonú kulturális központok nagy részével az önkormányzat időről időre olyan közművelődési megállapodást köt, amely garantálja a város kulturális életében való szerepvállalásukat.

Színházak

Debrecen színházi életének gazdagsága párját ritkítja a magyar vidéki városok körében. Két kőszínháza, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház mellett, számos amatőr- és alternatív színház is hozzájárul a város színházi életének változatosságához. A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő Csokonai Színház a debreceni színjátszás központi műhelye. A dráma, tác- és operatagozattal működő, három játszóhellyel is rendelkező színház rendkívül gazdag repertoárja minden korosztály számára kínál igényes előadást. Klasszikus operák, népszerű operettek, musicalek, a világirodalom híres színjátékai ugyanúgy megtalálhatók a műsorában, mint a kortárs magyar irodalom drámái. A városban található Közép-Európa egyik legszínvonalasabb bábszínháza, a Vojtina, mely nem csupán színházi produkciókkal, de tematikus játszóházakkal és kiállításokkal is várja a közönséget.

Színházi élet Debrecenben


Debrecen színházi életének gazdagsága párját ritkítja a magyar vidéki városok körében. Két kőszínháza, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház mellett, számos amatőr- és alternatív színház is hozzájárul a város színházi életének változatosságához.

Részletek

A Csokonai Színház története


1865 őszére megnyitásra készen állt a színház épülete. Az ünnepélyes megnyitó október 7-én volt Jókai Mór prológusával, majd Katona József Bánk bánjának ünnepi előadásával. A Prológust Jókainé Laborfalvy Róza adta elő, ugyanő játszotta Gertrudis szerepét, míg Bánk bánt Molnár György, Peturt Rónay Gyula, II. Endrét Együd István alakította.

Részletek

A Vojtina Bábszínház története


Szabó Tibor és Megyeri Béla, a későbbi Vojtina alapító tagjai, 1963-ban az általános iskola bábszakkörében kezdtek el bábozni. Innen hosszú út vezetett a Vojtina Bábszínház megalakulásáig és fennállásának 30. évfordulójáig, nem beszélve azokról a legendás előadásokról, melyek a nézők emkékezetében élnek, játszódnak tovább. Mára a Vojtina, a térség legjelentősebb bábszínháza.

Részletek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.