Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZEREK-4

2009.03.03

Ajovan

Tulajdonságai: nyákoldó, lázcsillapító, vizelethajtó, antiszeptikus, izzadásgátló, segíti az emésztést; erősen fűszeres, kakukkfűhöz hasonló íz.

 

A konyhában: a magvak erős ízét a pörkölés vagy a sütés még intenzívebbé teszi. Az indiai konyha hús- és zöldségételek, különösen curryvel készített lencse, levesek és tészták ízesítésére használja.


Egészség: az indiai gyógyászatban az ajovant az emésztést segítő és lázcsillapító hatása miatt tartják sokra. Nyugaton főzetét megfázásos betegségek kezelésére használják.

Ánizs

Tulajdonságai: nyákoldó, felpuffadás ellen hat, segíti az emésztést, antibakteriális hatású, serkenti a tejtermelést szoptatós anyáknál, fűszeres, enyhén édes illata van, határozott medvecukor-aromával.


A konyhában: mivel az ánizsnak enyhén édes íze van, gyakran használják süteményekhez, mézeskalácshoz és kenyérkészítéshez. Az ánizs jó ízt ad az édességeknek, gyümölcssalátáknak, az alma- és szilvakompótoknak. Ennek a növénynek a sajátos ízét azonban nem mindenki kedveli, ezért érdemes csak óvatosan adagolni. Már kevés őrölt vagy tört ánizs is sajátos ízt ad a leveseknek, halaknak, salátának, felfújtaknak és szószoknak. Az indiai konyha nagyon kedveli az ánizst a curryvel és a zöldségekből készült ételekben.


Egészség: a gyümölcsökben rejlő anethol nemcsak az ánizs jellemző illatát és ízét biztosítja, hanem segíti az emésztést is. Míg régebben a keleti országokban általánosan elterjedt szokás volt étkezés után ánizsmagvakat rágni, ma inkább ánizspálinkát szolgálnak fel. Különösen jól ismert az ánizs olyan alkoholos italokban, mint a görög Ouzo, a francia Pernod és a Pastis, vagy a török Raki.
Az ánizs nemcsak a gyomrot erősíti és felfúvódás esetén segít, hanem rendkívül jó hatása van a légutak betegségei ellen. Illóolajai feloldják a váladékot és szabaddá teszik a légutakat. Az ánizsolaj segít reumatikus fájdalmak esetén, enyhíti a kisgyerekek hasfájását is.

Babér

Tulajdonságai: étvágygerjesztő, emésztést serkentő, vizelethajtó, antiszeptikus, keringést serkentő hatású; erősen fűszeres, enyhén kesernyés aromájú.


A konyhában: fűszerezéshez az egész babérleveleket használhatjuk. Jól illik a húshoz, a halhoz, öntetekhez, nehezebb zöldséges egytálételekhez, továbbá borókabogyóval és borssal társítva a vadételekhez. A babér levele nem hiányozhat a savanyú káposztából sem. S nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a babérlevél fontos része a francia bouquet garni-nak.


Egészség: a babértea jó emésztési zavarok esetén, valamint étvágygerjesztő hatású. A mandulaolajba cseppentett vagy felhígított babérolaj a bőrbe dörzsölve jótékony ízületi eredetű izomfájdalmak ellen, s gyorsítja a rándulások és ficamok gyógyulását. Olaját illatanyagként parfümök készítéséhez is használják.

Csabaíre

Tulajdonságai: vizelethajtó, vérzéscsillapító, gyulladásgátló, enyhén antibiotikus hatású, gátolja a felfúvódást; fűszeresen friss, uborkára és dióra emlékeztető íze van.


A konyhában: legalább olyan sokoldalúan lehet felhasználni, mint a petrezselymet: finomra vágott levelei jól illenek a tojásos ételekhez, halhoz, a fűszeres túróhoz és vajhoz, krumplihoz, salátákhoz, levesekhez és természetesen a hamburgi angolnaleveshez, valamint elmaradhatatlanul a frankfurti szószhoz. Fontos, hogy sose főzzük bele az ételbe, mert elveszíti az ízét.


Egészség: a levelekből készült főzet vizelethajtó, csillapítja a vérzést és segít felfúvódás, valamint hasmenés esetén. Hasonlóképpen jól használható a csabaíre vékonybélgyulladás, máj- és epebántalmak esetén. Száj- és garatgyulladás esetén a vérfű gyökeréből készült főzettel öblögessük a szánkat vagy a torkunkat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.