Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZEREK, BAZSALIKOM

2009.03.03
 
 
Fűszerlexikon
Évezredek óta segítőink a fűszernövények házipatikánkban és a konyhánkban is. Te tudod, melyik mire jó?

Bazsalikom (kerti)

Tulajdonságai: antimikrobiális, erősítő, melegítő, élénkítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágygerjesztő, antiszeptikus, lázcsillapító, vércukorszintet és vérnyomást csökkentő; íze és aromája a fajtától és a termesztési területtől függően különböző lehet, tipikusan erősen aromás, borsos-édeskés.

 

A konyhában: a bazsalikom és a paradicsom bensőséges viszonya nem véletlenszerű – a borsos ízű fűszernövény egyszerűen mindenhez illik, amiben paradicsom van: a paradicsomos mozzarellához, a paradicsomleveshez, a paradicsomszószhoz, a paradicsomsalátához A bazsalikom aromája kitűnően érvényesül a híres pesto alla genovesében. De ugyanilyen jól ízesíthetünk vele hús- és halételeket, tésztákat, salátákat és túrós ételeket. A peso kivételével – amiben finomra pürésítik – a növény leveleit általában finomra vágva vagy egészben használjuk. S hogy ne veszítsen aromájából, ezért mindig frissen vagy röviddel a főzés utolsó szakaszában adjuk a meleg ételekhez.


Egészség: a bazsalikom emésztést serkentő hatású, segít gyomorrontás, hányinger, megfázás és influenza ellen, s felfrissít idegi kimerültség esetén. Friss leveleivel bedörzsölhetjük a rovarcsípéseket, hogy enyhítsük a viszketést és a gyulladásokat. Nátha, köhögés vagy fejfájás esetén inhaláljuk a bazsalikom gőzét. A fürdővízbe csöppentett bazsalikomolaj oldja a stresszt, elűzi a depressziót és a kimerültséget.



 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.