Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÓGYNÖVÉNYEK

2009.03.02

 

Boróka, apró fenyő, borosán, borostyántüske, borovicskafenyő, borsfenyő, gyalogfenyő, komkék, közönséges boróka, töviskés fenyő ( Juniperus communis L ).

A Duna -Tisza közén, de hazánk más részein is nagy tömegben fordul elő. örökzöld cserje. Második éves kékes hamvas bevonatú termései szolgálják a kissé édes-, kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert.

Ősidők óta használják fűszerként, egész, vagy őrölt állapotban. Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, vadpástétomok fontos ízesítője. Kitűnő ízt kölcsönöz a sertés-, és vadsülteknek, de nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem. Fűszerkeverékeket, sonkapácokat, húsfüstölő szereket készítenek belőle.

A gyógyászatban vizelethajtóként, étvágygerjesztőként, vese-, epekő oldószerként hurutos megbetegedéseknél használják.

Kitűnő izzasztó hatású csúz-, és köszvénybántalmaknál. A bogyókból lekvárt is készítenek, melyből naponta egy-két kávéskanállal fogyasztanak vizelethajtóként, epe-, és veseműködést serkentőként. A borókából pálinkát főznek, amely a “borovicska” és az angol “gin” alkotórésze.

 

Ginseng gyökér

Mire jó?

A kínaiak jensen-nek, 'embergyökérnek' is hívják a ginsenget alakja miatt. Ez az elnevezés abból a szempontból is találó, hogy az ember mennyiféle bajára orvosság ez, a napjainkban nálunk is egyre inkább elismert gyógynövény. Két fajtája ismeretes, a kínai és a szibériai ginseng. Mint tudjuk, a stresszre adott első és természetes reakció, hogy a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre". A mellékvese ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Kóros állapot akkor alakul ki, ha ez a válaszreakció túl hamar következik be, illetve túl sokáig áll fenn. A ginseng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak a tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására, energiateltség érzésének növelésére, szellemi és testi teljesítmények fokozására. Olyan speciális immunsejtek termelődését serkenti, amelyek feladata a szervezetbe jutó, ártalmas vírusok és baktériumok elpusztítása. Általában normalizáló funkciója van, az egész szervezetet erősíti tekintet nélkül a kórállapot irányára, tehát, ha kell, stimulál, de szükség esetén nyugtat és csillapít. A szibériai ginsenget enyhébb esetekre szokták javasolni, de amikor a mellékvese működése legyengül, azaz a szervezetben már egyértelműen jelen vannak a stressz hatásai, a kínai ginseng fogyasztása ajánlott. Egyes vélemények szerint az izmok működésére, azok energia-felhasználására is kedvező hatással van, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginsenggyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, sőt az endorfin, a "boldogsághormon" termelését is fokozza.

Összegzés

A Ginseng egy adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásairól. A gyógynövény-kereskedők „normalizáló” vagy „erősítő” anyagként emlegetik, és azt állítják, hogy automatikusan a test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá.

Mennyiségek

A ginsenget kapszulázva árulják. Általában napi 250-500 mg ginsengkivonatot ajánlanak. Bár a nyers növényből a mennyiségek gyakran a növény korától ill. attól függenek, hogy mire is akarják használni, az általánosan használt mennyiség 1/8 uncia nyers gyökér kb. 6 deci vízzel. Csak adjuk a gyökeret a vízhez, és forraljuk addig, amíg a mennyiség 2 decire nem csökken. Hűtsük le és igyunk napi 1 ilyen adagot. A levesként való fogyasztás szintén egy tradicionális módja a ginseng szedésének Kínában. Csak adjunk 1 gramm szárított gyökeret egy adag leveshez. (Bármilyen leves megfelel). A gyökeret magát is megehetjük – vágjuk a gyökeret 1 centi széles csíkokra, és együnk 1-2 szeletet naponta.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.